Jornades ‘Frontera Sur. Diálogos México-Catalunya’: Presentació de la Taula Per Mèxic

Jornades ‘Frontera Sur. Diálogos México-Catalunya’: Presentació de la Taula Per Mèxic

El 17 de novembre, en el marc de les Jornades «Frontera Sur diálogos México-Catalunya», es presenta la Taula per Mèxic al Pati Llimona. Comptarà amb la presència de Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. En el mateix acte, el periodista mexicà José Gil Olmos farà una conferència magistral sobre la crisi dels drets humans a Mèxic i la violència vers els periodistes i activistes del país.

Davant de la crisi de drets humans que viu actualment Mèxic, activistes i periodistes catalans i mexicans residents a Barcelona han posat en marxa la Taula per Mèxic amb la finalitat de fer visible la situació de violència que pateix actualment el país.

Es tracta d’un col·lectiu en què acadèmics, periodistes, activistes i artistes es troben per generar un espai de divulgació i denúncia de la crisi que viu Mèxic en matèria de vulneració dels drets humans. Així mateix, en aquest cercle de diàleg s’espera unir la societat mexicana i catalana per trobar mètodes d’acció conjunta per afrontar contextos de violència.

Les tasques de la Taula tindran 4 eixos principals:

  1. Formació i sensibilització sobre la situació sociopolítica de Mèxic a través de tallers, taules de debat i jornades temàtiques
  2. Promoure la creació i difusió de projectes artístics que expressin les problemàtiques relacionades amb la defensa dels drets humans a Mèxic involucrant la comunitat artística en projectes que fomentin els vincles entre Catalunya i Mèxic.
  3. Recerca periodística sobre les relacions socials, econòmiques i polítiques entre Catalunya i Mèxic
  4. Desenvolupar un programa de «beques refugi» per a activistes, familiars de desapareguts o assassinats per la mal anomenada «guerra contra el narco», així com per a periodistes amenaçats a Mèxic.

Després del resultat electoral dels Estats Units, és més que necessari parlar de la situació dels migrants centreamericans i mexicans i traçar estratègies conjuntes per garantir el respecte als drets humans al país. Per això les citades Jornades Frontera Surt: Diálogos México-Catalunya ajudaran a posar sobre la taula el possible canvi de paradigma que tindrà lloc amb la nova era presidencial nord-americana, així com debatre i reflexionar sobre les violències i crisis migratòries que viu actualment aquesta zona de l’Amèrica Llatina.

A l’acte de presentació es comptarà amb la presència de la direcció de Justícia Global i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona.