Estem preparades, i tu?

Estem preparades, i tu?
Projecte Metges del Món

Discriminació, treballs precaris, temporals i feminitzats,  formen part, juntament amb la invisibilització, de la realitat laboral de les dones més vulnerables, especialment del col·lectiu transgènere. Aquestes són algunes de les denúncies evidenciades durant la jornada ‘Teixint futurs per a la inserció laboral de dones diverses’, organitzada per Metges del Món, el passat 13 de desembre al Centre LGTBI de Barcelona.

El projecte de Metges del Món va destacar la importància que aquestes dones puguin accedir al mercat laboral formal per trencar estereotips negatius i prejudicis.

La ponència inaugural va anar a càrrec de Gerard Coll-Planas, director del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere, que va destacar l’alt nivell d’exclusió laboral de la població trans. I en aquest sentit va esmentar “la identificació de 9 factors -com l’origen, el gènere, el nivell formatiu, l’entorn, etc.- que són claus per entendre les diferències dins del mateix col·lectiu trans en relació a les possibilitats d’inserció”.

Coll-Planas també va remarcar les dificultats que tenen moltes d’aquestes dones quan volen reincorporar-se al seu lloc de treball després de finalitzada la transició.

Des de la perspectiva de Metges del Món, Francisca Salinas, tècnica d’inserció sociolaboral, va voler deixar clar que “hi ha empreses que no treballen amb trans. Hi ha dones que han enviat moltes candidatures però no acostumen a ser cridades durant el procés de selecció”. Alhora que va denunciar que “no hi ha dones trans de cara el públic, són invisibilitzades o apartades a la cuina o al sector de neteja”.

Entre les experiències en primera persona la de Carol Murcia: “No es mi cuerpo, no es mi apariencia, es tu mirada. Cuando voy a una entrevista de trabajo miran mi apariencia y no la capacidad“. O la de Violet Ferrer: “L’empresa és, de fet, el mirall de la societat”. Ferrer va denunciar que fer-se trans li va costar perdre el seu lloc de treball de cambrera.

Aquestes dones són conscients que “tot comença” quan els demanen la documentació i el nom que apareix en el document no concorda amb la persona que tenen al davant.

La Cia de Teatre Tiriti Trans Trans Trans, fent servir la metodologia del teatre de l’oprimit, va posar també la seva nota educativa de denúncia i de sensibilització a la jornada.

0 Comentarios

Dejar una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*