Biblioteques Vivents, projecte d’inclusió de persones migrades i refugiades, atreu 80 barcelonins

Biblioteques Vivents, projecte d’inclusió de persones migrades i refugiades, atreu 80 barcelonins

L’Associació d’Educadors en Drets Humans (AHEAD) ha clausurat la segona edició de la iniciativa Euro-Mediterranean Living Library que es desenvolupa a Barcelona i altres ciutats europees. El balanç ha estat molt satisfactori a la Ciutat Comtal: Un total de 80 persones han assistit a les sessions organitzades els dies 1 i 15 de juny al claustre de la Biblioteca Nacional de Catalunya, situat als jardins de Rubió i Lluch de Barcelona.

En el marc del Dia Mundial del Refugiat que se celebra el proper 20 de juny, el projecte europeu Biblioteca Vivent, inspirat en el concepte Human Library nascut a Copenhaguen l’any 2000, torna a apostar per la inclusió social i la diversitat cultural de persones migrades i refugiades.  Mitjançant l’analogia d’una biblioteca, l’Associació d’Educadors en Drets Humans (AHEAD) ha posat en marxa un espai d’interacció i diàleg entre persones migrades i refugiades i els veïnat de la ciutat. Una biblioteca peculiar, on els llibres no són de paper ni digitals, sinó homes i dones preparats per compartir experiències i també històries de vida amb els altres.

AHEAD ha organitzat dues jornades de Biblioteques Vivents els dies 1 i 15 de juny, on han participat 16 llibres humans amb el suport d’un equip de 6 bibliotecaris i facilitadors i 17 intèrprets. Llibres procedents del Perú, Sàhara Occidental, Colòmbia, Marroc, Veneçuela, Estònia, Jordània, Lituània, Nicaragua, Síria, Ghana i Barcelona. Unes 80 persones han pres part en aquesta activitat, repetint una mitjana de 3-4 lectures per persona, parella, família i/o grup.

“Llibres humans” que ajuden a deconstruir estereotips i prejudicis
Al llarg de 30 minuts, més o menys, aquests llibres humans estableixen un diàleg actiu amb els seus lectors, deconstruint estereotips i prejudicis, fomentant el respecte a la biodiversitat i afavorint la inclusió social de les persones migrades i refugiades. “Biblioteques Vivents ofereix la oportunitat de perdre la por i preguntar tot allò que algú vulgui saber sobre joves migrants  i refugiats d’altres països. Aquest projecte convida a descobrir la humanitat de l’altre”, assegura Xavier Baró, director d’AHEAD.

Així ho veuen alguns dels llibres humans participants:

Moulud Yeslem (Sáhara Occidental) ens explica que com a refugiat des dels 11 anys, espera que la gent entengui que no va triar ser-ho. “Des de fa 45 anys suportem un conflicte que ens obliga a viure a campaments on no tenim ni electricitat”.

Mayyar Skchaita (Alep, Síria) assegura que vol transmetre la realitat de tot allò que succeeix a Síria i com afecta als refugiats. “La gent que ve aquí té l’oportunitat de conèixer les experiències d’altres persones i veure el món d’una manera més humana i real”.

En el marc d’aquesta segona edició, el projecte itinerant Biblioteques Vivents també ha recalat a ciutats de Grècia, Rotterdam, Itàlia i Estònia. A més, el proper mes d’octubre tindrà lloc una trobada global que acollirà tots els equips i llibres humans participants a tota Europa fins ara, a Comarruga (Tarragona). Pel que fa a Barcelona, l’equip d’AHEAD ja ha rebut propostes per estendre aquesta iniciativa a diferents districtes de la ciutat.

Sobre AHEAD
L’ Associació d’Educadors en Drets Humans (AHEAD), amb seu a Barcelona, està formada per formadors i formadores amb llarga trajectòria en la pràctica de l’Educació en Drets Humans a nivell Europeu. AHEAD promou l’educació en drets humans com a requisit per enfortir el compromís vers la cultura de la pau, la democràcia i la solidaritat principalment a Catalunya.

0 Comentarios

Dejar una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*