Activa’t: Aire fresc per a joves inquiets i inconformistes

Activa’t: Aire fresc per a joves inquiets i inconformistes
Programa Activa't, Nova Innovació Social

Per Mònica Beneyto. Periodista

L’Anna té 33 anys i va estudiar Educació Social. Un cop acabada la carrera, es va trobar perduda en la immensitat de la vida laboral. De seguida es va a posar a treballar; primer en un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), després en una cooperativa d’inserció laboral, i finalment en un programa de joves ex tutelats de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Allà hi va estar durant gairebé 8 anys, però fa just un any ho va deixar i va decidir fer un canvi.

Durant aquest període de canvis, l’Anna va decidir aprofitar-ho per formar-se. Més enllà de Màsters i Postgraus d’especialització, a l’Anna li va cridar l’atenció un curs anomenat ACTIVA’T. Malgrat que al principi es va pensar que es tractava d’una oferta d’inserció sociolaboral – el nom la va confondre – quan es va fixar en els continguts i la proposta metodològica, va trobar quelcom molt diferent de la formació habitual.

Tal i com ella mateixa explica, li va semblar “un títol i uns continguts realment molt ambiciosos”: Economia crítica, globalització, interculturalitat, gènere, comunicació social, sociocràcia… Conceptes semi coneguts per l’Anna però per separat, o en contextos diversos. Què hi pintava tot això en un curs? I encara més, de què podia servir això per trobar feina o millorar la que es tingui?

Finalment l’Anna va decidir apuntar-s’hi i veure en què consistia realment i el que va trobar, segons ella, va ser aire fresc: “Després de les diverses experiències laborals em plantejava si realment volia seguir al món social, si realment servia per alguna cosa. Però durant l’Activa’t  he vist que hi ha un mar de possibilitats”.

Participant Activa't“He après moltes paraules noves i he entès les teories que hi ha darrere de moltes de les actuacions que faig en el meu dia a dia, tant personal com laboral”, explica l’Anna. Reconeix que el curs presenta continguts d’un discurs que actualment no és hegemònic, però assegura que “no m’he desanimat, al contrari, he vist coses concretes i contrastades per veure que no és una il·lusió òptica, que hi ha molta gent que aconsegueix que funcioni amb la seva activitat en el dia a dia”.

Al final de la formació, l’Activa’t ofereix dues possibilitats. O bé integrar-se en alguna organització que ja estigui en funcionament i donar suport en algun projecte concret, o bé crear una acció comunitària pròpia en grup. Malgrat que en un principi l’Anna tenia clar que es volia sumar en algun projecte que ja estigués en marxa, a mesura que va anar avançant la formació va decidir apostar per engegar una acció transformadora amb diversos companys.

“Després de conèixer en què consistia el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP en anglès), ens vam animar a fer una acció de conscienciació sobre la sobirania alimentaria”, comenta l’Anna. Ella i tres companys més, que no coneixien en què consistia aquest tractat, van crear un espai virtual de conscienciació a través de les xarxes anomenat “No t’aTTIPis”, amb el qual pretenien donar a conèixer en què consisteix aquest tractat, i motivar petits canvis en el dia a dia de la gent en favor de la sobirania alimentària.

Malgrat que l’ambició que hi van posar inicialment no s’ha acabat concretant tant com voldrien, l’Anna considera que ha estat una experiència molt positiva i que entre altres coses “ens ha permès familiaritzar-nos amb les xarxes socials que fins ara no utilitzàvem i hem vist noves maneres d’arribar a la gent i aconseguir conscienciar-los sobre decisions polítiques que es prenen en el sí dels governs però que afecten moltíssim a la vida de tota la ciutadania”.
Un cop acabat l’Activa’t, l’Anna tornarà a la recerca de feina, però “molt més animada, perquè he vist que realment hi ha moltes coses a fer, i tinc moltes vies per explorar”. Com l’Anna, hi ha el Pablo, participant també de la formació en la segona edició, i que considera que “qualsevol ciutadà l’hauria de fer perquè aborda temàtiques del dia a dia que afecten a tothom”.

I és precisament això, una de les principals motivacions que segueix el curs, tal i com explica Felipe Daza, formador de Relacions Internacionals i Globalització. “Aquesta formació és per persones frustrades amb el seu entorn que tenen el desig i la motiviació de fer coses amb impacte, que generin un canvi social en el seu context més proper”.