15 dies de convivència amb les víctimes de la guerra dels Balcans

15 dies de convivència amb les víctimes de la guerra dels Balcans
Treballs de reconstrucció a Bòsnia - Trenkalòs
  • L’associació Trenkalòs organitza des de 1997 estades solidàries a Bòsnia. Des d’aleshores ha realitzat més de 30 viatges portant material humanitari de tot tipus i ha ajudat a reconstruir una trentena d’habitatges destruïts per la guerra
  • Més de 500 persones voluntàries han pogut conèixer la situació del país, convivint amb els seus habitants i col·laborant en camps de refugiats i en la reconstrucció de pobles. Trenkalòs ha obert una nova convocatòria per tornar a la zona aquest estiu.

Després de 20 anys de la fi de la guerra dels Balcans, la reconstrucció de les vides dels habitants del país continua pendent. Trenkalòs proposa un viatge solidari per conèixer la realitat actual de la zona, oferir suport als refugiats i realitzar treballs de dinamització. Prèviament a l’estada, es farà una sèrie de trobades per explicar la situació en què es trobaran els voluntaris i voluntàries.

El projecte Dobrodosli

Dobrodosli significa “Benvinguts”. Trenkalòs ha programat l’estada a Bòsnia del 6 al 18 de juliol de 2016. L’estada comprèn un recorregut per diferents pobles i ciutats amb xerrades de sensibilització i accions de dinamització.

El camp de refugiats de Mihatovici, a prop de la ciutat de Tuzla, és el més gran d’Europa. Hi viuen més de 200 famílies i molts dels seus habitants actuals hi han nascut. En situació precària i sense conèixer cap més realitat, les seves expectatives de futur són nul·les. En el seu recorregut, la comitiva de Trenkalòs farà una parada en aquest camp, a més de visitar Sarajevo i Sahbegovici, un poble que va quedar completament destruït durant la guerra i que l’associació ha ajudat a reconstruir. Actualment, Trenkalòs destina els seus esforços a contribuir al seu desenvolupament econòmic local, amb l’objectiu d’evitar-ne el despoblament.

Associació Trenkalòs

Logo associació TrenkalòsL’associació TRENKALÒS treballa als Balcans des de l’any 1997. L’objectiu de l’entitat és la formació en cooperació internacional, que porta a terme de manera teoricopràctica: totes les propostes realitzades a Catalunya es finalitzen sobre el terreny, als països concrets.

Ha desenvolupat petits projectes a Bòsnia, Guinea Bissau, Palestina i l’Índia.

En l’àmbit de la sensibilització ha publicat una quinzena de llibres, d’entre els quals en destaca la col·lecció de còmics El món per un forat – Llibres per pensar.

També ha realitzat el documental Homenatge a Srebrenica i mitja dotzena d’audiovisuals sobre les estades organitzades arreu.

Des de l’any 1999 porta desenvolupant a Bòsnia el projecte Dobrodosli (Benvinguts), amb la presència de més de 600 catalans a la regió. S’han fet efectius nombrosos treballs al camp de refugiats de Mihatovici, a Srebrenica i a la localitat de Sahbegovici, vila completament destruïda i abandonada en un 100% per la neteja ètnica.

A més s’ha creat el grup Trenkaband, dedicat a la sensibilització en matèria de drets humans i no violència a través de la música.

TRENKALÒS disposa d’una bateria de xerrades informatives sobre l’accident químic del Bhopal a l’Índia, les mines antipersones, l’estrès posttraumàtic, la guerra de Bòsnia, la massacre de Srebrenica i la problemàtica dels refugiats.

Estades a Bòsnia i Hercegovina
Suport als refugiats i treballs de dinamització
Dates: del 6 al 18 de juliol de 2016

Inscripcions i més informació:
Bàrbara Vidal / Jordi Rodri
trenkalos@gmail.com